pátek 26. července 2013

Dopad pití zeleného čaje na zdraví

Zdravotními účinky zeleného čaje byly rozsáhle studovány a výzkum stále aktivně pokračuje po celém světě, včetně České Republiky. Pití čajë zklidnuje a odstraňuje únavu. Také zlepšuje schopnost soustředit se a reagovat. Účinky zeleného čaje na hubnutí: Zelený čaj urychluje spalování tuků, což bylo nedávno uznáno ve studii, která byla provedena na univerzitě v Ženevě. Zkoumaným subjektům byly dány extrakty ze zeleného čaje v kapslích, polovina pacientů obdržela pouze placebo. Naměřená rychlost metabolismu za 24 hodin byla u pacientů kteří užili čajový extrakt byla u spálených kalorií o čtyři procenta rychleji a celková spotřeba energie se zvýšila o téměř pět procent. Hubnoucí účinek zeleného čaje je založen na obsahu katechinu a polyfenolů v něm obsažených. Výzkumníci poukazují konkrétně, že to není jen obsahem kofeinu v čaji, ale interakcí kofeinu a katechinu, která stimuluje metabolismus. Výzkumníci říkají, že zelený čaj může pomoci při hubnutí, zlepšení postavy, protože zelený čaj je termogenní (urychlující spalování kalorií a oxidovaných tuků na energii).

Chrání srdce a cévy
Podle vědeckých studií, dieta bohatá na flavonoidy a antioxidanty chrání před infarktem myokardu a ischemickou chorobou srdeční. Studie ukázaly, že tyto flavonoidy jsou obzvláště bohatě obsaženy v čaji a cibulí. Nová analýza potvrzuje názor, že epigalokatechin galláty (EGCG) obsažené v čaji jsou velice účinné při ochraně srdce a cév.

Snižuje zvýšené hladiny cholesterolu.

Japonští vědci na potkanech ukázali, že zelený čaj svými účinnými látkami inhibuje tvorbu LDL a VLDL cholesterolu, který chrání před kornatěním tepen. Když byla krysám podávána strava s vysokým obsahem tuku, rychle se u nich vyvinula makrovaskulární onemocnění. Když jim do jídla bylo přidáno 1% katechinu, Bylo zaznamenáno snížení špatného cholesterolu. Naproti tomu, na dobrý cholesterol katechiny neměly prakticky žádný vliv . Japonští vědci prokázali, že katechiny fungují úplně stejně u lidí.


 Snižuje vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak zátěžuje srdce a může způsobit mrtvici. Z tohoto důvodu je důležité, aby se krevní tlak udržoval v normálním rozmezí. Japonské výzkumy ukázaly, že katechiny v zeleném čaji katechiny ve skutečnosti snižují krevní tlak u potkanů. Japonské studie prokázaly, že katechiny ze zeleného čaje zabraňují zvýšení krevního tlaku.

 Snižuje vysokou hladinu krevního cukru


Japonský lékař Minowada z Kyotské univerzity, navrhl již před druhou světovou válkou, čajové výtažky mohou být použity ke snížení zvýšené hladiny cukru v krvi. Bohužel vypukla válka, takže tento důležitý poznatek upadl v zapomnění. V poslední době byl však v Japonsku opět objeven. Sacharidy jsou absorbovány do kreve především z tenkého střeva a slinivka břišní upravuje posléze jejich hladinu pomocí inzulínu. U pacientů s diabetem slinivka břišní neprodukuje dostatek inzulínu, hladina cukru v krvi stoupá a cukr se vylučuje močí. Pokud je hladina cukru v krvi zvýšena na dlouhou dobu, nepříznivě ovlivňuje cévy, ve kterých se vyvíjí arterioskleróza. Lidé s diabetem mají třikrát vyšší riziko úmrtí na srdeční infarkt nebo mrtvici, Lékaři Hara a Shimizu ukázali, že katechiny ze zeleného čaje způsobují snížení hladiny cukru v krvi u myší a potkanů s anamnézou dědičného diabetu. Také polysacharidy ze zeleného čaje měly podobný účinek. I když když byly zatím pouze prokázány u experimentálních zvířat, předpokládá se, že se vyskytují i u lidí.

pondělí 22. července 2013

Zkušenosti s hubnutím pomocí programu Cambridge

V prosinci 2011 jsem začala být zoufalá se svého těla. Po těhotenství jsem nabrala obrovské množství hmotnosti. Zhubnout vypadalo vypadalo přes dílčí občasné úspěšné pokusy jako nemožné. Ztrácela jsem motivaci a hubnutí pomocí běžné stravy a diety se mi zdálo zdálo příliš pomalé. O vánocích jsem se dozvěděla o úspěšné zkušenosti své kamarádky s hubnoucím programem Cambridge. Její zkušenosti vypadaly dobře, a především mi dala naději na dlouhodobé udržení hubnoucího procesu. Moje rozhodnutí bylo jednodušší tím, že kamarádka je nutriční terapeut, takže jsem věděla, že jsem v dobré péči. Dohodli jsme se začít s programem hubnutí co nejdříve na začátku ledna. Začala jsem docela rychle hubnout, a všechno šlo dobře, cítila jsem se mnohem více energie a byla jsem aktivnější než dlouho předtím. Nastartovala jsem během jara také dlouho ztracené sportovní aktivity, a docela mi to šlo. Bylo pro mne velmi důležité, že mne kamarádka podporovala, Vždycky jsem dostala informace a odpovědi na otázky, pokud jsem něco chtěla vědět, a také jsem se setkala se skupinou lidí kteří také hubnou podobným způsobem. Bylo to fajn se setkat a sdílet zkušenosti. Výborně bylo také, že jsem hubla bez hladu, výrobky mi chutnaly dobře a hlad jsem nepociťovala. Přestože program pokračoval 8 týdnů, snížení úrovně růstu hmotnosti stále pokračovalo. Nyní jsem o 25 kg lehčí než na začátku roku 2012, a nemohu být spokojenější. Hubnutí šlo velmi dobře, fyzická aktivita je zpět a pocit je vynikající. Věřím, že jsem schopna udržet svou váhu pod kontrolou pomocí pravidelného cvičení. Pokračuji v návštěvách trenéra a v programu. Díky podpoře kamarádky, trenéra, povzbuzování a motivaci, i díky ostatním členům skupiny jsem v hubnutí uspěla. Vřele doporučuji Cambridge program pro ty, kteří chtějí zhubnout trvale.

pondělí 15. července 2013

Ahoj vespolek!

Ahoj lidi, jmenuji se Marcela, kamarádi mi říkají Marci nebo Macku :) Je mi 21 a jsem docela milá a extrovertní osoba – střelec. V únoru 2013 jsem začala s blogováním a s videem na Youtube. Jsem obyčejná holka z malého města na severní Moravě, baví mě kosmetika, šminky, ale moje největší láska je vaření a pití čaje. Mám vášnivý zájem o kulturu pití čaje a věřím, že čajomilem se může stát každý. Mým cílem je změnit způsob, jakým lidé o čajích přemýšlejí, a ukázat jim, že čaj není jen obarvená voda z pytlíku. Děkuji vám že jste přišli.